El lugar de la diferencia en Chile: circo y transformismo. El caso del Circo Timoteo

Hugo Capellà Miternique

Resum

El model social xilè ha cedit tradicionalment poc lloc formal per a les diferències. Amb tot, trobem, en alguns espais marginals, institucions en les quals s’han pogut establir curiosos racons de llibertat i tolerància. L’objectiu del present article és entendre com el rol marginal del circ ha estat clau per a la popularització del transformisme.
El cas del Circo Timoteo representa el resultat d’un sincretisme cultural, hereu de la tradició europea i mesoamericana, al voltant de l’humor i dels rols sexuals, que ens endinsa en una aproximació molt més complexa que la simple realitat social formal unívoca. La figura del transformisme adopta, al circ xilè, un espai propi respecte a l’ambigüitat dels rols sexuals i socials, des d’un sincretisme cultural propi. La diferència obté el seu lloc des del marge de l’ambigüitat formal.
En primer lloc, ens endinsarem a entendre teòricament el rol ambigu del transformista dins del circ xilè, des de l’estigmatització que pateix, fins a l’apoderament que realitza des de la burla. En segon lloc, ens centrarem en l’anàlisi històrica i etnogràfica del cas del Circo Timoteo, des de l’ambivalència entre un gènere propi dins del circ xilè i com a malaltia de transcendència social. En tercer i darrer lloc, ens aturarem a l’anàlisi lingüística dels discursos dels transformistes del Circo Timoteo, per demostrar-ne l’ambivalència complexa, com un espai de la diferència a la xilena.

Paraules clau

circ; diferència; lloc; transformisme; mestissatge

Text complet:

PDF (Español)
Copyright (c) 2012 Hugo Capellà Miternique
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons